Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından İlim Yayma Cemiyeti’ni kuran 68 mümtaz şahsiyetten biri olan Hacı Nazif Çelebi’nin adını yaşatacak Adana’nın ve İYC’nin en yüksek kapasiteye sahip öğrenci yurdu, öğrenci almaya başladı.
İlk etapta yaklaşık 100 öğrenci alımıyla hizmet vermeye başlayan yurdun ilk öğrencilerini İYC Adana Şube Başkanı Hüseyin Nuri Çomu karşıladı. Öğrencilerle hasbihal eden Çomu, yurdun otelcilik anlayışıyla hareket etmek yerine, yeni bir neslin temeli olacak gençlik için hizmet edeceğini belirtti. İlim Yayma Eğitim Merkezi İYEM ve konferans salonunu ile halka da hizmet edecek bu kompleksin kendileri için bir rüyanın tezahürü olduğunu ifade etti.
İlim Yayma Cemiyeti farkındalık düzeyinde ve fikri çerçevesinde sadece ihtiyacı karşılamaya yönelik bir yapı olarak yurt binası inşa etmek yerine kendi kimlik anlayışıyla bütünleşen bir cephe tasarımı yapılmıştır. İYC’nin benimsemiş olduğu özgörev ve ilkeler bütününde kadim tarihi birikimine sahip çıkma ve tarihten bizlere miras kalan simge ve sembolleri modern çağın yapı malzemeleri ile yeniden yorumlama misyonu gerçekleştirilmiştir. Yurt binamızın geçmişin mirasından esintiler içerirken aynı zamanda modern bir görünüme de sahip olması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Selçuklu Mimarisi günümüz koşulları ile yorumlanmıştır.
Selçuklu Devleti’nin mimari eser olarak İslam Kültür ve Eğitim birikimine kazandırmış olduğu önemli eserlerden biri Nizamiye Medreseleridir. Selçuklu Devleti’nin büyük devlet adamı Nizam-ül Mülk tarafından kurulan Nizamiye Medreseleri, o dönemde pek çok parçaya bölünmüş olan İslam Dünyasının ancak ilim ve irfan çevresinde birleşmesi ile yegâne bütünleşme yolu olduğu anlayışıyla hayata geçirilmişti. Benzer bir amacı olan İlim Yayma Cemiyeti’nin nesil yetiştirme çabasına ev sahipliği yapacak öğrenci yurdumuzun mimari ifade biçimiyle de bu çabayı desteklemesi hedeflenmektedir.
Yurt binamızın cephe tasarımı için Selçuklu Devletinin en önemli simgesi olan her bir köşesinde; merhamet, şefkat, sabretmek, doğruluk, sır tutmak, sadakat, cömertlik ve Rabbine şükretmek gibi erdemleri simgeleyen Selçuklu Yıldızı kullanılmıştır.
Yıldızların yerleşim formundan ve onları çevreleyen kuşaktan semaya açılan dua elleri ve Kuran-ı Kerim rahlesi metaforik/analojik yaklaşımla ifade edilmiştir. Cephe uygulamasında geleneğin ve geleceğin rengi olan bakır rengi tercih edilmiştir. Bakır renginin yurdumuza ev sahipliği yapan Adana şehri için de önemli anlamları bulunmaktadır. Adana Tarihi Bakırcılar çarşısı gibi bugün bile geleneklerin yaşatılması anlamında önem arz eden zanaatın rengi olması ve Adana için vazgeçilmez bir değer olan turunçgillerin ve narenciyenin rengi olan turuncunun modern ve gelecekçi (fütüristik) bir yorumu olarak değerlendirilmesi bu bağlamda değerlendirilmektedir. Bakır renginin mimari süslemede Adana’nın yeni çehresini yansıtan renk olmasını da hedefliyoruz. Cephe tasarımımızı İlim Yayma Cemiyeti’nin logosundan müteşekkil beyaz ışıklı tabela çalışması ile taçlandırdık. Hilalin ışığı altında, karanlıkları aydınlatacak bir nesil yetiştirme çabamızı beyaz ışıklı İYC logosu ile vurgulamak istedik.
Adana’nın Yüreğir ilçesinde Çukurova Üniversitesine ve Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesine kolay ulaşım imkânı bulunan yurdumuzun inşaatına 2014 yılında başladık. Konferans salonu, çok amaçlı salonları, sosyal donatıları ile 13.946 m2 kapalı alana sahip öğrenci yurdumuz, yaklaşık 4,5 dönüm arazi üzerinde konumlanmaktadır.
3 kişilik odalardan müteşekkil Yurt binamızda 99 öğrenci odası, 3 misafirhane, 12 etüt salonu, 6 dinlenme odası, 12 Banyo ve Tuvalet alanı, spor salonu, cep sineması, yemekhane, revir ve panaromik manzaralı teras ve mescit öğrencilerin istifadesine sunulmaktadır. Yaklaşık 300 öğrenciye hizmet verecek yurdun proje bedeli yaklaşık 20
Milyon TL’dir. Yurt kompleksi içerisinde 677 m2’lik konferans salonu da hizmete açılarak hem yurt öğrencilerine hem de diğer Sivil Toplum Kuruluşları vasıtasıyla topluma hizmet edecektir. Yine yurt binası içerisinde yer alan ancak yurt girişinden bağımsız İlim Yayma Eğitim Merkezi İYEM’de; ilim, sanat ve dil eğitimleri ile kültürel mirası ve modern eğitimi bütünleştirmeyi hedeflemektedir. 5 derslik, 1 atölye, sedirli mescit ve bağımsız bayan mescidi, çocuk oyun alanı, okuma salonu ve kütüphane, dinlenme odasından müteşekkil Adana İYEM, öğrencilerimize ve halka hizmet vermektedir.